2016. július 11., hétfő

Agatha Christie gőrkorizik...

 Ki ne hallott volna Agatha Christie-ről? Még ha nem is szeretted a krimiket, de első próbálkozásaidnál a "felnőtt" könyvek világában biztosan akadt  egy a szüleid könyvespolcán. De ha nem olvastad, akkor néhány megfilmesített regényét biztosan láttad. Poirot Herkule vagy Miss Marple olyan ismert figurák mint Superman vagy James Bond. A Guiness szerint Ő a világ legtöbb eladott könyvét elérő író, Shakespeare mellett. Állítólag ennél nagyobb példányszámot csak a Biblia eladásával produkáltak. 
 Meglepődtem amikor kiderült Agatha Christie szülővárosa Torquay. 1890. szeptember 15-én született a krimi koronázatlan királynője Agatha Mary Clarissa Miller néven. A Miller házaspár harmadik gyermeke volt. A család anyagi helyzetének romlása valamint édesapja betegsége miatt néhány év múlva elköltöztek Dél-Franciaországba, majd négy év múlva visszatértek Torquay-i otthonukba.
Aztán az első világháború idején ápolónő volt a helyi kórházban. Miután a vizsgáit letette egy gyógyszerlaboratóriumban dolgozott így könnyű kitalálni, hogy miért mérgezéssel követik el a bűncselekményt az első regényében. A zseniális belga nyugalmazott nyomozó Herkule Poirot,aki a háború miatt menekült Angliába, oldja meg végül a rejtélyt,

Agatha Christie 1976-ban 86 évesen halt meg Berkshire-i otthonában Wallingfordban, de Torquay város nem feledkezett meg híres szülöttéről. Minden év szeptember 14-21 között óriási fesztivált rendeznek. A rajongók tömegei jönnek ilyenkor és vesznek részt a különféle programokon. Aki ilyenkor nincs itt, az nem is igazi Agatha Christie fan. Századelői hangulat uralkodik mindenhol, korabeli ruhákba öltözött emberek lepik el a kikötőt és környékét. A Poirot Herkule-t alakító színész is fel-feltűnik körülötte tollas fejdíszes hölgykoszorú. Az idelátogató rajongók is így vannak öltözve és ez igazán jó hangulatot teremt mindenhol. Az egy hétig tartó fesztivál hosszú évek óta a legnagyobb rendezvény itt Torquay-ban.
Nekünk is volt szerencsénk Poirot-val találkozni és megízlelni a huszas évek hangulatát a fesztiválon.




Az egyik FB oldalon ahol régi képeket tesznek fel Torquay-ról, találtam egy képet Agatha Christie-ről amint épp gőrkorizni indul a haverjaival a Princess Pier-en 1910-ben. Nagyon cool....
Egészen meghatódtam, hogy ugyanezeken a "deszkákon" néhány napja én is végig gurultam a kétkerekűmmel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése