2016. július 13., szerda

Buffalo Bill Torquay-ban

William Frederick "Buffalo Bill" Cody amerikai katona, bölényvadász és show-man volt.
Az Iowa tartományban  Le Claire közelében született 1846-ban. A régi amerikai vadnyugat legszínesebb figurája volt, vadnyugati  bemutató showjairól híresült el igazán. 1872-ben megkapta a Becsületrendet.
William Frederick a Buffalo Bill becenevet akkor kapta, amikor szerződésben vállalta, hogy a Kansas Pacific Vasúttársaság építőmunkásait ellátja bölényhússal (a buffalo az angol nyelvben bölényt jelent).
Harminc éven keresztül járta a világot nemzetközi hirnevet szerezve a Wild West Shownak és a vadnyugati hõstetteknek.




1904 májusában  Torquay-ba is eljutott a Wild West Show.  560 különbözõ nemzetiségū ember 593 ló érkezett a társaság három saját vonatán. Newton road közel kilenc hektáros területén sátrakat állítottak fel ahol 12-14000 ember kényelmesen elfért.
A monumentális esemény lovas bevonulással kezdõdött: Indiánok, kozákok, japánok, angol kopjások, amerikai lovasság és tüzérség, mexikói lasszósok, cowboyok, beduinok, vadnyugati lányok, kubaiak, cserkészek, vadászok  és nyomkeresõk. A bevonulás közben rövid életképeket mutattak be a hõsiességrõl, csatáikról, elrabolt nõk megmentésérõl. Ezeket veszélyes atlétikai mutatványokkal tarkították pl. egy 85 láb magasan kifeszített huzalon gurult le egy kerékpár, indián harci táncok, vadló betörése.
A müsor Custer tábornok látványos csatájával zárult, melyben személyesen Buffalo Bill alakította a hõs tábornokot.
A showman rajongója lett Torquay-nak nyilatkozta a sajtónak. " Ilyen gyönyörū helyen még soha nem jártam! Egyszer ha nyugdíjba megyek, itt szeretnék élni! Ma reggel elmentem a Daddyhole plainhez és megbūvölt a kék öböl és a sziklák! Torquay nem hasonlítható más helyhez!" 
Bizonyára jó impresszárió volt. Valószinüleg ezt nyilatkozta minden egyes helyen ahová a show ellátogatott.

(Források: Wikipedia, wearesouthdevon.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése