2016. július 8., péntek

A sátán kutyája Devonban született

A mai napig nem gondoltam volna, hogy Sir Arthur Conan Doyle a devoni lápvidékbe, a mostani Dartmoor-i nemzeti park zöld dombokkal sziklákkal és vadon élõ lovakkal teli vidékébe álmodja bele a Sátán kutyáját (The Hound of the Baskervilles).  Az egyik legizgalmasabb krimi ahol Sherlock Holmes detektív az õ Dr.Watsonjával nyomoz egy kísérteties tájon ahol egy ördögi és természetfeletti  teremtmény szedi az áldozatait. Dartmoor valóban lápvidék, de mára egy fantasztikus nemzeti parkká szelidült.
Sir Arthur Conan Doyle harmadik regénye volt ez ahol Sherlock Holmes figurája újra megjelent. 
Elõször a Strand Magazin közölte a folyatásos regényt 1901 és 1902 között.  A "Final problem" c. nyolc évvel azelõtti regényében  megölte Sherlock Holmes detektívet, de Doyle-t lenyügözte a kisértetjárta vidék a magányos kastélyok, gyilkos mocsarak és elhagyott ónbányák között, és a detektívet ebbõl a remek miliõbõl nem hagyhatta ki, ezért újra élesztette a karaktert.

Röviden a történet:

Főhőse, a legendás hírű, nagyszerű detektív, az immár fogalommá lett Sherlock Holmes ebben a regényben „földöntúli” erőkkel veszi fel a harcot. Legalábbis ezt tartják mindazok, akik hisznek a Baskerville családra nehezedő átokban és a devonshire-i lápvidéken pusztító szörnyeteg létezésében. Sherlock Holmes és barátja, Watson doktor azonban nem hisz az efféle babonás elképzelésekben. Bűntényre gyanakszanak, és nem ok nélkül.







     Sherlock Holmes ( Sidney Paget)
                                         Baskerville Hall, korábban Clyro Court. 
             Ez a ház adta Arthur Conan Doyle-nak az  inspirációt a történet megírásához



















Források: moly.hu, The hound of the Baskervilles Wikipedia,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése