2016. július 12., kedd

Rudyard Kipling

1982-ben egy iskolai ünnepségen elszavaltam az életem egyik legmeghatározóbb versét. Egy olyan író versét akitõl addig csak a Dzsungel könyvét olvastam. Akkor még álmodni sem mertem volna, hogy egyszer odafúj a szél ahol egy ideig élt és alkotott Rudyard Kipling.
1896 szeptemberében a Kipling család az angliai Devon megye tengerpartján fekvő Torquay-ba költözött.  Kipling addigra hires lett, és az előző 2-3 évben írásaiban egyre inkább hangot adott politikai állásfoglalásának. 1897 augusztusában megszületett fia, John. Ugyanakkor kezdett két költeményen dolgozni: "Recessional" (1897) és "A fehér ember terhe" (The White Man's Burden, 1899
Termékeny íróként – mivel egyik műve sem könnyen kategorizálható – a Torquay-ban töltött idő alatt írta a Stalky & Co (A három kópé) című gyerektörténet-gyűjteményt (amely a Westward Ho!-ban átélt tapasztalatai alapján született). Családja beszámolói szerint Kipling nagy élvezettel olvasott föl nekik a Stalky és társából, sőt időközönként nevetőgörcsöt kapott a saját maga által írt tréfákon szórakozva.
Stalky ​​és két társa kitűnő képességekkel rendelkező kamaszfiúk, idejük nagy részét azonban mégsem tanulással, hanem a merev kollégiumi rendszabályok kijátszásával töltik. Az iskola tanárai rosszul tűrik tréfáikat, ezért mindennaposak az összetűzések, büntetések, nádpálcás fenyítések. Kipling leleményes hősei újabb és újabb trükköket eszelnek ki, hogy ellenszenves tanáraikat, diáktársaikat
megleckéztessék. Ötlettárukban szerepel a padló alá rejtett oszladozó macskatetemtől a puskázás vállfajaiig számos változat; a könyv meglepő találatok, szellemes, néha bizony otrombának is mondható tréfák gazdag tárháza. Az abbahagyhatatlanul izgalmas regényben örök felnőtt- és kamasztípusokkal, a tanár-diák viszony időtlen konfliktusaival találkozhatunk.                 
1910- ben ugyan már nem Torquay-ban hanem Sussex-ben éltek, megjelent a Jutalmak és tündérek (Rewards and Fairies) című próza- és versgyűjteménye ebben a  "Ha..." című költemény. Ez a fegyelmezettségre és sztoicizmusra buzdító költemény Kipling leghíresebb verse. Egy 1995-ös BBC közvéleménykutatás szerint ez a britek kedvenc verse, és a 13 éves B. Krisztinek  is az volt. 
Kiplinget a magyar közönség leginkább ifjúsági művei miatt ismerheti, ezek közt is legkiemelkedőbb az 1894-es A dzsungel könyve.  Máig ő kapta meg legfiatalabbként a Nobel díjat viszont a lovagi címet többször is visszautasította.


Rudyard Kipling: If-
Ha...
Ha nem veszted fejed, mikor zavar van,
s fejvesztve téged gáncsol vak, süket,
ha kétkednek benned, s bízol magadban,
de érted az ő kétkedésüket,
ha várni tudsz és várni sose fáradsz,
és hazugok közt se hazug a szád,
ha gyűlölnek, s gyűlölségtől nem áradsz,
s mégsem papolsz, mint bölcs-kegyes galád,
ha álmodol – s nem zsarnokod az álmod,
gondolkodol – becsülöd a valót,
ha a Sikert, Kudarcot bátran állod,
ugy nézed őket, mint két rongy csalót,
ha elbírod, hogy igazad örökre
maszlag gyanánt használják a gazok,
s életműved, mi ott van összetörve,
silány anyagból építsék azok.
ha mind, amit csak nyertél, egy halomban,
van merszed egy kártyára tenni föl,
s ha vesztesz és elkezded újra, nyomban,
nem is beszélsz a veszteség felől,
ha paskolod izmod, inad a célhoz
és szíved is, mely nem a hajdani,
mégis kitartasz, bár mi sem acéloz,
csak Akaratod int: „Kitartani”,
ha szólsz a néphez s tisztesség a vérted,
királyokkal jársz, s józan az eszed,
ha ellenség, de jóbarát se sérthet,
s mindenki számol egy kicsit veled,
ha a komor perc hatvan pillanatja
egy távfutás neked s te futsz vígan,
tiéd a Föld és minden, ami rajta,
és – ami több – ember leszel, fiam.

A házban amely még mindíg áll a Maidencombe domboldalán 2012-ben kigyulladt egy lakás de szerencsére nagyobb kár nem történt. Oldalán emléktábla hirdeti híres egykori lakóját.


Források: Wikipedia, moly.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése